Marți 7 Noiembrie 2023, Arcub Gabroveni - Lipscani 84-90, ora 18.00

TYPE DESIGN & LETTERING /// BOOKS & PUBLISHING

18.00 – 18.55

Sabina Chipară – De la brief la rezultatul final și aplicații cu typo-grafia în uz

Sabina este type designer independent și de mai bine de 6 ani colaborează cu diverse fonderii, agenții și studiouri internaționale oferind suport profesional de concept și producție tipografică. Pentru Sabina, designul de literă reprezintă o ocazie de a crea noi povești cu o atenție deosebită la detalii dar și o bună înțelegere a necesităților clienților.

Conferința ei va fi despre acest univers fascinant și divers de la brief până la multiplele nevoi și formate de comunicare.

Sabina este specializată în lettering creativ, design și producție tipografică. Pe parcursul carierei sale a avut onoarea de a colabora cu fonderii ca: MCKL Type, Blast Foundry, Bold Monday Foundry, Retype Foundry, Type-0-Tones Foundry. Iar printre clienții săi se regăsesc: Google Fonts, Pentagram, Anti Studio Norway, Aruliden New York și Welcome to Circus Amsterdam.

Tipurile de literă create de Sabina în cadrul studioului SeriesNemo au primit recunoaștere din partea Anuaria, Premiile de Design Spaniole. Iar font-ul Rosella (publicat de Monotype) a devenit cunoscut datorită reality show-ului „The Kardashians”, folosit pentru logotipul emisiunii; și de asemenea filmului „Wrath of Man” regizat de Guy Ritchie. Rosella se bucură de o popularitate și pe platforma Adobe Fonts, unde mulți designeri aleg să îl folosească pentru design de ambalaj, mărci de modă, coperți de cărți etc.

19.00 – 19.55

Markus Dressen / Spector Books, Spre o școală de Publishing

© Foto Andrzej Steinbach

© Stiftung Buchkunst, Foto: Uwe Dettmar

Markus Dressen, inițiator și cofondator al Spector Books – una dintre cele mai celebre și interesante grupări creative din spațiul german: editură și birou de grafică din Leipzig, cu publicații multipremiate în cadrul Celor mai frumoase cărți Germane – ne propune o analiză neconvențională a demersului editorial în toată complexitatea lui, din perspectiva de editor, dar și cea de designer:

The Twelve Tasks of the Publisher
• The First Task of the Publisher: Circle Around the Present
• The Second Task of the Publisher: Organize the Community of Producers
• The Third Task of the Publisher: Study the Medium 
• The Fourth Task of the Publisher: Continue to Tinker with the Medium 
• The Fifth Task of the Publisher: Say No 
• The Sixth Task of the Publisher: Say Yes 
• The Seventh Task of the Publisher: Printing
• The Eighth Task of the Publisher: Distribution 
• The Ninth Task of the Publisher: Stand in the Market 
• The Tenth Task of the Publisher: Sustain Yourself
• The Eleventh Task of the Publisher: New Reception
• The Twelfth Task of the Publisher: Continue to Work on the Press

Conferința va fi în limba engleză.

La BGD 2023, în expoziția Cele mai frumoase cărți din Germania, Elveția și Austria vor putea fi văzute și răsfoite mai multe titluri Spector Books.

© Stiftung Buchkunst, Foto: Uwe Dettmar

20.00 – 20.55

Miloš Jovanović / Cum să câștigi 100 EUR din typefaces (rapid)

Prezentare despre aproape tot ceea ce trebuie să știți să faceți un font și să deveniți bogat, rapid, desigur. De asemenea, vor fi câteva eseuri type-grafice, merdenele, Familia Regală, un parfum și grătar bauhaus. Uneori, s-ar putea să nu înțelegeți pe deplin despre ceea ce vorbește, dar totul va avea sens mai târziu.

Cu alte cuvinte, inspirat de clasicul lui Gusteau: „Oricine poate face un font”, cu amintirea din copilărie a catalogului Letraset, Miloš ne va împărtăși cele mai recente gânduri despre type-grafia de zi cu zi. În felulu lui, întotdeauna personal
======

Designer grafic cu peste 29 de ani de experiență în tot felul de medii, astăzi sunt tehnolog creativ.
Sunt editorul/samizdat a peste 30 de publicații (benzi desenate, cărți de artă, zine etc),
mai multe jucării, câteva șosete, tone de www-uri, 2 jocuri video, 4 sau 5 fonturi bune și fructul meu preferat este mango.

Vă rugăm să vizitați www.ciaomiki.com sau www.omnormal.com www.vievv.net pentru mai multe.

Partener discuție, vin din Dealul Mare de la

Arcub Gabroveni - Lipscani 84-90, ora 18.00