
LOC: OAR BUCUREȘTI The World After – în parteneriat cu Poster Teritorry, California
Curatoare Olga Severina (PosterTerritory) and Donna Jackson, (DMJ studio)
Pandemia COVID-19 a devenit una din cele mai mari dezastre sanitare din ultimii o sută de ani. Mutilată de această calamitate, populația s-a schimbat.
Expoziția pe care v-o propunem, rezultată în urma unui call world wide, reflectă cum își imaginează artiștii că va arăta/ continua lumea după Covid – vor reveni la normal lucrurile sau vor persista schimbările?

MUZEUL ȚĂRANULUI ROMÂN, SALA IRINA NICOLAU Afiș Polonez – în parteneriat cu Institutul Polonez
Coordonator proiect Carla Duschka
La invitația Galeriei Afișului Polonez din Wrocław, artistul Ryszard Kaja a creat în perioada 2012–2019 o serie excepțională de afișe dedicată diversității geografice și culturale a Poloniei. A rezultat un mod neconvențional de promovare a diferitelor zone și particularități ale Poloniei, evitând orice fel de clișee sau mesaje patetice, dar care comunică cu multă căldură, discret ori cu umor adesea, mândria și atașamentul față de propria țară.

LOC: Art Hub Bucharest Bosnian War Posters – în parteneriat cu Daoud Sarhandi
Selecționer BGD – Levente Benedek
(Eveniment în lucru)
Expunerea Bucharest Graphic Days cuprinde o selecție de în jur de 50 de afișe publicate in cartea Bosnia War Poster, publicată anul trecut.
Printre altele autorul cărții, Daoud Sarhandi, ne spune: Colectarea posterelor nu a fost ușoară, ne-a luat, mie și asistentei mele de cercetare, Alina Wolfe Murray, un an, între sfârșitul anului 1997 şi sfârşitul anului 1998. Cercetarea a presupus nenumărate călătorii prin țara sfâșiată de război. Artiștii au lucrat adesea singuri și mulți au emigrat în timpul războiului, luând lucrările cu ei. Am reușit să-i găsim doar pe o parte dintre ei. Foarte puţine tipografii păstrau copii ale afişelor pe care le-au tipărit.

LOC: Institutul Goethe Titlurile laureate ale celei mai prestigioase competiții de design de carte din Germania
Curatori/ Ioana Gruenwald, Ciprian N. Isac
Atelierul de grafică în parteneriat cu Goethe-Institut București vor expune în cadrul Bucharest Graphic Days în perioada 1–15 Octombrie în Biblioteca Goethe-Institut București titlurile laureate ale celei mai prestigioase competiții de design de carte din Germania – edițiile 2021, 2022.

MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE Expoziție de cărți ilustrate, realizate de importanți graficieni români și est-germani, în anii ’60 – ’80.
Coordonator proiect Carla Duschka
Lucrările selectate reprezintă o foarte mică parte dintr-o colecție consistentă de cărți valoroase din punct de vedere grafic și nu numai, realizate în perioada 1957–1989.
Expoziția intenționează să pună în lumină respectiv să pornească o discuție aplicată despre profesionalismul exemplar al creatorilor români de ilustrație și de carte, din acele vremuri – lucru cunoscut câtorva oameni din breaslă, și uitat sau mai degrabă necunoscut publicului larg.

MANSARDA CARTUREȘTI VERONA Personaj de poveste – în parteneriat cu Cărturești
Manageri proiect/ Ana Niculescu, Ciprian N. Isac
Cărturești, în colaborare cu Atelierul de grafică, propune o expoziție dedicată deopotrivă ilustratorilor cât și editorilor. Expoziția va prezenta desene dintr-o selecție de cărți ilustrate apărute la edituri din România (Editura Cartea Copiilor, Frontiera, Arthur, Vellant, Humanitas, Cartier, Univers, Curtea Veche), personaje de poveste gândite și desenate de ilustratori români (Vali Petridean, Oana Ispir, Maria Surducan, Vero Neacșu, Zelmira Szabo, Adelina Butnaru, Emi Balint etc)

A5 Studio Space How We Work: O expoziție despre bucătăria internă din spatele a 8 proiecte de ilustrație editorială
Project Manager/ Tuan Nini
O ilustrație editorială este o ilustrație care trebuie să exprime vizual ideea principala din cadrul unui text publicat, pe care îl insoțeste. Pentru aceasta expoziție am ales 8 proiecte de ilustrație editorială, și i-am rugat pe cei 8 ilustratori să ne arate parcursul prin care au ajuns la forma finală. Ei ne vor povesti despre brief-ul primit și despre procesul lor de lucru, despre relația dintre ei și clientul lor, și despre cum forma finală a ilustrației lor ajunge să fie folosită până la urmă în materialul publicat.

15 Sept - 15 Oct. 2022, WHITE FLAT Gallery – str. Witing 42
LES DAMES DE BUCAREST
ARTIST/ GEORGIANA CHIȚAC
„Les dames de Bucarest s-a născut din nevoia de a desena. Poate pentru unii desenatul e plăcere, dar pentru mine a fost mereu o nevoie. La fel ca mâncatul. Pot trăi o perioadă fără, dar nu foarte mult. Nu mă bucur la fel de fiecare masă, dar mănânc oricum. La 1 ianuarie 2021 mi-am propus să desenez în fiecare zi câte o femeie pe care o întâlnesc pe străzile Bucureștiului. Încercam astfel să îmi asigur doza zilnică de desen și să îmi duc la îndeplinire o idee mai veche. Idee care, dacă nu a reușit să moară în 4 ani, însemna că e demnă de a fi urmată.”

Miercuri, 12 octombrie 2022, Str. Gina Patrichi nr. 8
4 GRAFICIENI DIN CIUC
Institutul Liszt – Centrul cultural Maghiar Gina Patrichi 8.
Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București prezintă, în cadrul Bucharest Graphic Days, o serie de lucrări grafice realizate de Jánosi Antal, Lestyán Csaba, Részegh Botond și Siklódy Ferenc, adunate sub titlul „Patru graficieni din Ciuc”. Genericul expoziției este definit de faptul că în devenirea și desăvârșirea lor ca artiști Miercurea Ciuc și împrejurimile au fost și sunt definitorii, dar în aceeași măsură ei au definit și definesc dezvoltarea vieții artistice din zonă.

Institutul Cervantes, Bd. Regina Elisabeta 38, 1-15 Octombrie
CARTE BIBLIOFILĂ ILUSTRATĂ
Coilecția Institutului Cervantes
Expoziția prezintă un număr de pagini ilustrate și desene originale realizate în diverse tehnici (acvaforte, pointe seche, intaglio etc.) extrase din volumele:
– Soria, de Gerardo de Diego, ilustrat de Cirilo Martínez Novillo, Galeria Rembrandt Alicante, 1981, editie limitată la 220 exemplare
– Coplas por la muerte de su padre, de Jorge Manrique, cu gravuri in mezzotinta, intaglio si pointe sèche de Orlando Pelayo, Ediciones de Arte y Bilioteca, Madrid, 1979
Înscrie-ți expoziția în Bucharest Graphic Days
Ai în lucru o expoziție care s-ar putea adăuga acestora?
Scrie-ne, trimite-ne o prezentare a proiectului și te vom contacta noi. Dacă se potrivește cu criteriile noastre de selecție, vom fi bucuroși să te includem în prima ediție a Bucharest Graphic Days.