Expoziție anulată din motive de securitate a exponatelor. Se restituie costul ticketelor achiziționate pentru această expoziție. Ne pare rău!

ARTHUB, București, 20 Octombrie – 10 Noiembrie 2023 Expoziție de firme cu literă volumetrică

Expoziție Baza în colaborare cu Graphic Front

Proiectul Asociației Baza, de cartare, recuperare, conservare, digitizare și arhivare a reclamelor din perioada comunistă a pornit în 2015, în perioada în care polistirenizarea blocurilor de locuințe luase amploare iar reperele vizuale ale parterelor comerciale dispăreau. Inițialul impuls a fost de salvgardare al unor martori grafici ce reprezentau nu doar o filă istorică a unui tip de comunicare comercială informativă, dar și un proces integrat de studii de vizibilitate, proiectare de arhitectură, design grafic și manufacturare. În opt ani s-au salvat aproximativ 25 de piese, iar ceea ce a îmbogățit și oferit profunzime întregulului demers este povestea personală a celor care le-au păstrat după 1989: unele firme au continuat să existe într-o nouă gestiune, unele și-au urmat artizanul la o nouă adresă, unele au fost depozitate cu grijă, sau menținute chiar dacă noua afacere nu avea legătură cu numele din reclamă, iar altele s-au pierdut din certuri sau renovări și sunt dorite înapoi, chiar dacă ar fi să fie refăcute. Impulsul inițial a crescut astfel natural într-un proiect de cercetare a valorii graficii urbane de reper colectiv și individual. 
 
Fiecare firmă volumetrică va fi însoțită însoțită de o scurtă poveste a locului de unde a fost preluată, mărturii, fotografii, ce anume a deservit ca funcțiune sau cartier, cine a continuat funcțiunea pe care o anunța după căderea comunismului, cine ne-a predat-o în grijă. Fragilitatea unor litere, urmele de uzură sunt păstrate ca un martor și al materialelor folosite dar și al condițiilor de expunere. 
 
Într-un oraș în care zgomotul de fond auditiv este secondat doar de zgomotul vizual, în care cu greu mai suntem atrași sau distingem frumusețea, cu expoziția noastră ne dorim să ne oprim un pic, să privim și să ne gândim împreună la ce putem învăța din metodologii, studii, tehnologii și istorii nu demult dispărute pentru a decide cum să contribuim la noul context. 

Arthub – Str. General Constantin Budișteanu 10

fii la curent cu noutățile despre eveniment

Abonează-te la newsletter