15 septembrie - 9 Octombrie 2022

Ryszard Kaja: Plakat-Polska – expoziție de afiș.

În parteneriat cu Institutul Polonez

Coordonator proiect/ Carla Duschka

La invitația Galeriei Afișului Polonez din Wrocław, artistul Ryszard Kaja a creat în perioada 2012–2019 o serie excepțională de afișe dedicată diversității geografice și culturale a Poloniei. A rezultat un mod neconvențional de promovare a diferitelor zone și particularități ale Poloniei, evitând orice fel de clișee sau mesaje patetice, dar care comunică cu multă căldură, discret ori cu umor adesea, mândria și atașamentul față de propria țară.
Prin amablitatea Institutului Polonez la București, ne putem bucura de o selecție consistentă de afișe din această serie, prezentată acum pentru prima dată în România.

Foarte coerente și unitare din punct de vedere vizual, cu o abordare simplă, chiar minimalistă uneori, afișele monumentale ne dezvăluie o nouă latură a școlii poloneze de afiș.

„Pânza brodată din bucătărie (bucătăria bunicii, n.n) cu titlul POLSKA, cu textul Nimeni nu te iubește atât de mult ca mine, este cheia înțelegerii ideii care stă la baza întregii serii de afișe care descriu Polonia. Patria din afișele seriei Polska e de gen feminin și putem folosi cu încredere termenul de Patrie-mamă pentru a descrie seria Plakat-Polska. Nu avem aici steaguri, bătălii, victorii sau martirii. Călătorim prin Polonia de parcă nu ar exista o altă lume cu care trebuie să ne comparăm și să concurăm. Frumosul poate fi remarcat, uneori, și în lucruri neînsemnate.
Utilizând aceeași schemă grafică, adică o formă a literelor care se repetă atât în titlul afișului, cât și în textul suplimentar, care de obicei reprezenta cuvântul Polska în diverse alfabete, autorul a recreat întregul spectru al istoriei stilistice a afișului polonez. Este una dintre dimensiunile călătoriei în care Ryszard Kaja ne ia în seria Polska. Chiar primul afiș, Wrocław, în care simplitatea art-deco se combină cu prezentarea obiectului conform perioadei care corespunde stilisticii afișului, anticipă deja această poveste a afișului în continuă schimbare.
Ryszard Kaja schimbă felul în care vedem locurile pe care le cunoaștem. Polonia lui Kaja e compusă din elemente identitare lingvistice și culturale care există în conștiința universală, dar care nu au ajuns până acum în iconografia afișelor.
Pe lângă subiectele legate de arhitectură și geografie, apar referințe literare, muzicale, picturale, religioase, folclorice sau istorice.
Plakat-Polska constă din 163 de afișe tipărite în timpul vieții autorului.
Lucrările de încheiere au fost întrerupte de moartea prematură a artistului. Acest lucru, însă, nu schimbă faptul că seria este cea mai mare operă originală din istoria afișului polonez și cea mai frumoasă descriere a țării noastre prin intermediul afișelor.“

Krzysztof Marcinkiewicz
Editorul seriei Plakat-Polska

Expoziția se deschide joi, 15 septembrie, orele 18.00
Facebook event aici

Muzeul Țăranului Român, Sala Irina Nicolau – 15 septembrie - 9 Octombrie 2022 ​