Ryszard Kaja – Pictor, scenograf, grafician și creator de afișe.

 Ryszard Kaja – Pictor, scenograf, grafician și creator de afișe.

La invitația Galeriei Afișului Polonez din Wrocław, artistul Ryszard Kaja a creat în perioada 2012–2019 o serie excepțională de afișe dedicată diversității geografice și culturale a Poloniei. Prin amabilitatea Institutului Polonez la București, deschidem prima ediție a Bucharest Graphic Days cu o expoziție cu 50 de afișe din această minunată colecție.  Mai multe aici. Vernisaj, joi 15 septembrie ora 18.
Facebook event aici

La răscrucea anilor 80/90, a debutat ca scenograf în cadrul celor mai importante teatre de operă și balet din Łódź și Poznań. Primele spectacole ale lui Ryszard Kaja au fost premiate de critici cu Masca de Aur. În anii 90 și începutul anilor 2000 a fost unul dintre cei mai renumiți scenografi polonezi. A realizat aproximativ 200 de scenografii pe toate cele mai importante scene poloneze, precum Opera Națională din Varșovia, dar și pe multe scene din străinătate.

La apogeul carierei sale teatrale, a început să manifeste interes pentru afiș, de care mai înainte se ocupase doar sporadic. Afișele sale (peste 500 de lucrări) i-au adus foarte repede recunoaștere internațională. În ultimul deceniu, seria de afișe POLSKA a fost apreciată la scară largă, dobândind o popularitate incredibilă și statutul de operă-cult, iar el a intrat în areopagul maeștrilor afișului polonez. Și-a expus lucrările în cadrul a zeci de expoziții monografice și a sute de expoziții de grup din Polonia și din străinătate. Ultima expoziție de afișe a lui Ryszard Kaja, din toamna anului 2021, de la Muzeul Național din Varșovia, a doborât toate recordurile istorice de vizitatori la Muzeul Afișului! De-a lungul vieții, artistul a desenat, a pictat și a fotografiat. A ținut un jurnal de pictură. Din cauza morții sale premature, această moștenire uriașă încă așteaptă să fie valorificată. (Leszek Jamrozik)

Foto sus © Leszek Jamrozik