3–5 noiembrie 2023, ora 10.00 

Atelier de design de afiș bazat pe figura și opera poetei poloneze Wisława Szymborska. cu Agata Kulczyk & Marcin Markowski

Atelier de afiș cu TEXT / LITERĂ

Szymborska Rulez. Not only the letter.
„Nu e desfrâu mai grav decât gândirea”

Descriere atelier

Tema propusă
Mesajele puternice din opera poetei Wisława Szymborska, laureată a premiului Nobel pentru Literatură, transpuse vizual în afișe de dimensiuni mari. 

Scopul
Participanții vor învăța cum să folosească forme grafice simple pentru a crea imagini cu un limbaj vizual cu sens, surprinzător, metaforic și atractiv. 

În centrul atenției atelierului vor sta figura și opera poetei poloneze Wisława Szymborska, care s-a născut exact acum 100 de ani și care a primit Premiul Nobel în 1996. În justificare, comitetul Nobel a scris „un fel de poezie care permite, cu precizie ironică, contextelor istoric și biologic să se arate în fragmente de realitate umană”. 

Figura poetei și opera ei – pe care lectorii le vor prezenta în cadrul atelierelor – vor fi doar un punct de plecare pentru interpretarea grafică liberă și individuală a poetei, a fragmentelor de poezie, a cuvintelor sau problemelor ridicate de Szymborska.
Deși punctul de plecare nu este doar litera – purtătorul fizic al poeziei – lectorii vor pune accent pe type-grafia larg înțeleasă. În cadrul atelierului, aceștia vor arăta cum, printre altele, type-grafia poate fi folosită pentru a crea lucrări interesante și originale în forma unui poster. 

Mod de lucru Se va lucra manual / analogic. Participanții vor crea postere originale folosind tehnici grafice simple, precum șablon sau colaj, folosind instrumente ca pensule, trafalet, foarfece, lipici sau diverse instrumente de desen.
Se va lucra pe hârtie format mare (1400 mm x 1000 mm). Culorile lucrărilor vor fi limitate la negru și două culori (vopsele acrilice fluorescente).
Nu este necesară, dar poate fi utilă aducerea unui computer personal – în timpul atelierului va exista acces la o imprimantă A4 și un computer disponibil tuturor.
Participanții la atelier vor aduce instrumente de scris / desen / pt schițe și diverse materiale utile pentru colaj precum letraset, decupaje din ziare sau reviste etc.

Înainte de atelier
Organizatorii vor trimite participanților (prin e-mail): poezii selectate, fragmente de poezie, cuvinte sau alte materiale care să permită familiarizarea cu Szymborska și cu opera ei.

După atelier
Lucrările finalizate în timpul workshopului vor fi prezentate la o expoziție colectivă în spațiul desemnat de organizatori.

Cât ziua 1: 6 ore; ziua 2: 6 ore; ziua 3: 4 ore 

Loc Ordinul Arhitecților România

Pentru cine designeri nivel avansat și mediu; studenți și absolvenți ai școlilor de arte; profesioniști care lucrează în domeniul designului grafic

Număr participanți 15 persoane
Locuri disponibile: SOLD OUT

Taxă de participare
285 lei (58 Eu)
185 lei (38 Eu) pentru studenți

Cerințe
CV narativ scurt + scurtă motivație

COSTUL INCLUDE:
– sacoșa de bumbac a evenimentului imprimată serigrafic la două culori
– materialele necesare: hârtie format mare, hârtie schițe, markere, pensule și / sau rulouri, culoare neagră, 2-3 culori acrilic, instrumente tăiat 
– apă minerală pe tot parcursul workshopului
– accesul pentru o zi la toate expozițiile și conferințele festivalului

Agata Kulczyk – Polonia

Agata Kulczyk, doctor în arte, a absolvit Designul Grafic la Academia de Arte Frumoase din Poznań. Lector la Departamentul de Design Informațional al Facultății de Grafică și Comunicare Vizuală din cadrul Universității de Arte „Magdalena Abakanowicz” din Poznań. Se ocupă cu designul grafic, punând accent deosebit pe grafica explicativă.

Cea mai mare satisfacție a ei este atunci când lucrează la proiecte cu implicare socială.

A participat la expoziții de afiș naționale și internaționale. Din 2016 este prodecan al Facultății de Grafică și Comunicare Vizuală din cadrul UAP.

EN
Agata Kulczyk, a Ph.D. of Arts, is a graduate of Graphic Design at the Academy of Fine Arts in Poznań (now the UAP). Lecturer at the Information Design Studio in the Faculty of Grapic Arts and Visual Communication at the Magdalena Abakanowicz University of the Arts in Poznań. She deals with graphic design with particular emphasis on explanatory graphics. She is most satisfied when working on socially involved projects. She participated in domestic and foreign poster exhibitions. Since the 2016, she has been the Vice-Dean of the mentioned Faculty at UAP.

Marcin Markowski – Polonia

Marcin Markowski, doctor în arte. Directorul Departamentului de Afiș al Facultății de Grafică și Comunicare Vizuală din cadrul Universității de Arte „Magdalena Abakanowicz” din Poznań.

Creator de afișe, publicații și identități vizuale. A câștigat numeroase premii de prestigiu în domeniul designului grafic.

Lucrările sale au fost prezentate nu numai în cadrul multor expoziții de afișe din întreaga lume, ci și în importante cataloage și reviste internaționale.

EN
Marcin Markowski, a Ph.D. of Arts. Head of Poster Studio at the Faculty of Graphic Arts and Visual Communications at the Magdalena Abakanowicz University of the Arts in Poznan. Creator of posters, publications, and visual identifications. In the field of graphic design, he has won many prestigious awards and prizes. His works were presented not only in many worldwide poster exhibitions but as well in international publications such as catalogues and magazines. 

Fotografii de la ediția Bucharest Graphic Days 2022, de la workshopul de afiș cu aceeași doi lectori.

OAR. Str. Sf. Constantin nr 32