Piotr Socha – unul dintre cei mai importanți ilustratori polonezi, invitat la Bucharest Graphic Days 2023

 Piotr Socha – unul dintre cei mai importanți ilustratori polonezi, invitat la Bucharest Graphic Days 2023

Fiu de apicultor.
La 18 ani a început să studieze arta realistă ca doar 8 ani mai târziu s-o abandoneze în favoarea artei teatrale, sub îndrumarea profesorului Janusz Stanny. Umbrele și hașurile le-a înlocuit cu texturi discrete, volumele atent construite le-a înlocuit cu forme plate, ducând mai departe stilul mid-century învățat de la Janusz și interpretându-l în funcție de noile tehnologii și tendințe în domeniu.
Cartea Maps ilustrată de contemporanii săi polonezi, soții Mizielińscy, l-a inspirat profund și a marcat momentul decisiv în care și-a întors spatele preselor pentru a dezvolta propriile sale lucrări.

În cadrul atelierului cu Piotr Socha vom avea ocazia să ne reîntoarcem la simplitatea formelor rotunde, culorilor firești, fețelor zâmbitoare, de care ne bucuram copii fiind, cu cariocile în mâini. Piotr a ajuns să înțeleagă valoarea acestui stil teatral datorită îndrumării profesorului său Janusz Stanny, sub care a pus de-o parte arta realistă de care se ocupa de la vârsta de 18 ani pentru a explora formele plate, bidimensionale și jucăușe. Acestora le-a aplicat un stil propriu bine definit prin texturi nosiy și culori calde, naturale- simplu spus: iarba este verde iar cerul este albastru. Ceea ce face diferența între lucrările sale și alte cărți de ilustrație educaționale este volumul de detalii acordat fiecărei pagini: miile de frunze din Arborii, fiecare celulă de fagure din Albinele și fiecare personaj din Mizerie. O istorie a igienii.

Ceea ce l-a adus pe autor la aceste titluri câștigătoare de numeroase premii (incluzând Cea mai frumoasă carte) a fost momentul decisiv în care a decis să pivoteze de la cariera sa de douăzeci de ani în ilustrația de presă. A fost profund inspirat de contemporanii săi polonezi, cuplul Mizielińscy, cu atlasul lor Maps care a avut un succes mondial. Deși a încercat un atlas de insecte imaginate, și-a dat seama că poate aborda, în schimb, un rol educativ prin a ilustra tot ce a învățat copil fiind de la părinții săi apicultori.

În spatele lucrărilor pe care le-a publicat stau ani de zile de călătorit de-a lungul cărora Piotr a colecționat cărți pentru copii din diferite țări, într-un timp în care Polonia nu era încă parte din Uniunea Europeană și nu avea acces la multe materiale de acest fel. ”Călătoritul este esențial. Poți vedea mult mai multe privind de la distanță”, spune autorul.  

Piotr cât și soții Mizielińscy au avut un rol decisiv în integrarea cărților educaționale pentru copii în galeriile și expozițiile de artă contemporană, într-un timp în care tradiționalismul se încearcă a fi înlăturat în majoritatea domeniilor de creație.
”Astăzi, copiii polonezi au un mare acces la cărți pentru copii ilustrate de artiști polonezi excepționali. Suntem bine așezați în acest domeniu.”
Piotr încă rămâne atașat de hârtia și creionul său, schițând de mână toate ilustrațiile înainte de a le scana și colora digital pentru a putea controla fiecare nuanță pe placul său.

Să luăm o pauză de la treburile de oameni mari și să ne întoarcem la vremuri mai simple și colorate în cadrul workshop-ului organizat de Bucharest Graphic Days cu ajutorul Institutului Polonez București.

Detalii & înscriere la workshop aici