Noise – ce-ar fi de făcut cu tema asta…

Când mă gândesc la tema acestei ediții Bucharest Graphic Days 2023, de a reprezenta grafic conceptul de Roar Noise, nu pot să nu mă duc cu gândul la piesa Aphex Twin intitulată ∆Mᵢ⁻¹=−α ∑ D[η][ ∑ Fj[η−1]+Fext¹]], sau ‘Formula’. Acolo, muzicianul a ascuns în spectograma piesei un autoportret ‘strigător la cer’, la propriu, este fața lui strigând. Chiar și fără să fi auzit piesa vreodată, imaginea vorbește pentru sine și ar fi ușor să ghicești gama generală.
Aceasta ar putea fi printre cele mai extreme moduri de a rezolva tema, o traducere ‘ad-literam’ a unui zgomot într-o spectogramă. Sursa foto sus
Dar ce altceva aș mai putea face?
Cu siguranță, aș putea aborda tema și mult mai subtil: prin colaje, texturi, culori, subiecte, metafore. Posterul ar putea fi un comentariu social la adresa evenimentelor curente, o ocazie să epurăm gălăgia mentală indusă de media și contextul în care ne aflăm.
Aș putea căuta pe google ‘noise in graphic design’ și aș găsi mulți purici, ca cei de la TV când accesam canale care nu erau parte din oferta DIGI. Mi-aș întoarce atenția spre mediul în care mă aflu. Dacă ar fi duminică, s-ar auzi slujba bisericii din spatele blocului și un șantier în fața blocului. Poate că mi-ar suna telefonul cu RO-ALERT să aflu despre dispariția unei tinere dintr-o altă localitate, sau să mi se spună că e cald afară. Dacă s-ar fi întâmplat să mă nasc în altă parte a lumii, aș fi auzit explozii și mitraliere…
Pentru început m-aș uita mai întâi la albul paginii, deci la ceea ce conturează zgomotul, și anume liniștea. Cred că ceea ce face trecerea de la sunet la zgomot este raportul liniște-neliniște. Cât alb aș lăsa pe pagină ar depinde de subiectul la care aș vrea să fac aluzie. Dacă ar fi un ‘noise’ de la care îți țiuie urechile, aș risca să depășesc marginile layout-ului photoshop și să fiu descalificată. Dar în primul rând, înainte de toate, aș căuta referințe.
O referință foarte bună de graphic design ‘zgomotos’ ar fi biografia ‘Mirko Ilic: Fist to face’, a cărei titlu explică precis natura invazivă a posterelor sale. Autorul folosește hiperbole grafice: culori stridente, volume exagerat de mari sau mici și perspective imersive pentru a răspunde cu volum maxim factorilor și politicilor responsabile de asedierea țării sale natale acum mai bine de 30 de ani, factori ce își au ecoul și în zilele noastre și nu par a fi reduși tăcerii prea curând. Discriminare, abuz de putere, tiranie și megalomani.
Acesta ar fi un exemplu de răspuns activist la un zgomot toxic, nociv, ar fi o ‘ceartă’ cu ceva mai mare decât omul individual. De dragul diversității, aș contempla și zgomotul imediat, de zi cu zi. Un zgomot în care ai putea înnebuni sau în care poți găsi o chemare, cum este gălăgia traseelor urbane. Richard Sennett a analizat atent sociologia orașelor și efectele haosului modern asupra omului în lucrarea sa ‘Conscience of the Eye’:
“It would be difficult to know where in particular to go in modern London or New York to experience, say, remorse…there is no modern design equivalent to the ancient assembly…One difference between the Greek past and the present is that whereas the ancients could use their eyes in the city to think about political, religious, and erotic experiences, modern culture suffers from a divide between the inside and the outside… It is a divide between subjective experience and worldly experience, self and city….There is a real difference between inner and outer life, between family and strangers, community and city; the outside has its own reality.”
Orașul modelează mentalitatea locuitorilor, bombardează mintea cu imagini, senzații, activitate. Asaltul imaginilor schimbătoare și stimulilor neașteptați poate fie să trimită oamenii într-o disociere continuă, sau poate să inspire. Putem cu această ocazie să explorăm ideea de zgomot benefic, zgomot cu potențial, să observăm și factorii ce încearcă să ne cenzureze pe noi. Putem fi noi sursa zgomotului, se prea poate ca noi să ‘poluăm’ mediul înconjurător cu creativitate și manifeste.
Aceasta este invitația pe care v-o face festivalul Bucharest Graphic Days în acest an! Spor!
Detalii și înscriere lucrări aici. Până în 10 septembrie 2023