Interviu cu Sabina Chipară, type designer independent, recunoscută internațional.

 Interviu cu Sabina Chipară, type designer independent, recunoscută internațional.

Sabina Chipară va susține un workshop și o conferință în cadrul Bucharest Graphic Days. Încă mai găsiți locuri disponibile la workshop aici.
Am stat de vorbă cu ea despre traseul ei, despre impresionanta ei ascensiune, despre gusturile și despre realizările ei.
Vă învităm să parcurgeți interviul și să vă înscrieți la workshop sau să recomandați prezențele ei în festivalul nostru.

Care e povestea ta? 
M-am născut în Constanța și m-am îndrăgostit de formele literelor în primul an din studenție la UNArte București, secția Design Grafic sub îndrumarea domnului Dinu Dumbrăvician. După 5 ani de studii la București, a urmat o călătorie de aprofundare în domeniul designului de litere la Barcelona, unde am studiat un Master în Tipografie Avansată la EINA și am colaborat cu multiple studiouri locale în principal cu SeriesNemo. Datorită colectivului de la SeriesNemo am învățat cum să relaționez literele desenate cu imaginea și vocea unui brand. Ca type designer într-un studio de design de packaging am avut oportunitatea să lucrez pentru diferite proiecte iar unul dintre tipurile de literă create a fost premiat cu Aur, la competiția spaniolă de design numită Anuaria.

După aproape 5 ani petrecuți la Barcelona am considerat că trebuie să îmi continui călătoria și m-am îndreptat către Londra, pentru un stagiu la Monotype combinat cu cursul de vară de type design de la Reading. În cadrul stagiului am creat tipografia Rosella, una dintre cele mai importante reușite până în prezent datorită popularități cu care este folosită: The Kardashians, Wrath of Men, Parson Gin sunt doar câteva dintre brandurile care folosesc Rosella pentru logotip. 

După încheierea stagiului am aplicat la un proiect de colaborare în Amsterdam, pentru Indian Type Foundry sub îndrumarea Dianei Ovezea. Cu ea am lucrat diferite proiecte printre care un spurless sans serif Bega și un monolinear script Akin.

M-am stabilit la Amsterdam unde mi-am început aventura ca designer independent. Am lucrat diferite proiecte de colaborare sau suport tehnic pentru Blast Studio, Bold Monday, Type-0-Tones, MCKL Type, Retype și am beneficiat de libertate creativă de la agenții precum Pentagram, Non-Space Norway, Welcome to Circus Amsterdam. În prezent mă simt foarte fericită că proiectele la care lucrez îmi oferă oportunitatea să explorez, zi de zi, relația dintre formele literelor și imaginea de brand.

Ce șir scurt de litere te-ar descrie cel mai bine? 
Perseverență 

Ce culori ar avea?
O paletă vibrantă. 

Pentru a contura mai bine povestea ta, care a fost momentul precis în care ți-ai dat seama că ai reușit în cariera de type-designer? Ai în spate un portofoliu foarte impresionant de clienți și realizări, dar sigur a fost un moment clar în care ai zis ‘I made it’!
Sigur, 26 Octombrie 2021, ziua în care am primit un email direct de la Abbott Miller, unul dintre partenerii creativi de la Pentagram New York. Atunci mi-am zis că am reușit să cuceresc lumea. Bineînțeles mă refer la micul univers personal al proiectelor cu focus asupra formelor literelor.  

Ce proiecte ambițioase mai ai de bifat de pe listă? 
Încerc să formulez o nouă provocare, aceea de a avea mai multe tipuri de literă pe platforme multinaționale precum Adobe Fonts. Dar pentru asta înseamnă să îmi împart timpul de lucru în proiecte punctuale, colaborări și proiecte și explorări personale care să aibă o finalitate într-un timp determinat. Am fișiere întregi de idei începute și neterminate. Este cazul să mă apuc de treabă! 

Citind atent tema workshop-ului pe care îl vei ține în cadrul festivalului Bucharest Graphic Days, nu pot să nu observ un discurs similar cu cel din arhitectură. Vei explora împreună cu participanții proporțiile și structura literelor, relația dintre formă și contraformă. Similar cu proiectarea clădirilor, lucrările tale au o coerență compozițională și asigură accesibilitate. Consideri că există o corelație între cele două domenii? Se poate vorbi despre arhitectura literelor, despre limbajul clădirilor?
Într-adevăr, am citit mai demult o descriere a type-grafiei ca fiind sora mai mică a arhitecturii. Metoda de lucru a unui type designer este într-o oarecare măsură similară cu arhitectura, desenăm folosind parametrii și curbe Bezier. Literele sunt clădiri, forme și contra-forme la un format mult mai redus. Iar de foarte multe ori, dacă analizăm planuri urbanistice putem observa clădiri în formă de litere, L U E sunt des întâlnite. 

În ceea ce privește arhitectura literelor și limbajul clădirilor; literele au o structură rigidă, precum clădirile. Structură care este ulterior îmbrăcată într-o fațadă ceea ce poate fi interpretată pentru type design prin micro parametrii care dau personalitate și caracter ele unui concept contemporan. 

Literele nu funcționează în izolare, nu numai formele literelor analizate una câte una fac un tip de literă funcțional pentru text. Spațierea dintre caractere este la fel de importantă precum spațierea corectă între clădiri, astfel ca rezidenții să beneficieze de suficientă lumină și aer. La fel cum spațierea dintre clădiri este esențială pentru bunăstare și spațierea dintre litere pentru legibilitate și lizibilitate, deci o bunăstare a lecturii. 

Te inspiră anumite stiluri arhitecturale?
Cu siguranță găsesc asocieri interesante între formele anumitor clădiri care se pot interpreta la nivel tipografic sau texturi care pot transforma amprenta literelor într-un sistem vibrant. Unul dintre experimentele pe care le am în curs de dezvoltare este să creez texturi parametrice folosind Grasshopper combinat cu Rhino 3D, ambele software-uri dedicate arhitecților, pentru a decora formele unui tip de literă foarte bold. Caracterele vor rămâne convenționale în structură dar exuberante prin decorație. 

Există o relație strânsă între clădiri și literele care le decorează încă din antichitate. De cele mai multe ori clădirile din perioada Art Nouveau, Art Deco sunt decorate cu litere absolut minunate care reprezintă o sursă de inspirația fascinantă.

Specific pentru Olanda este mișcarea Școlii din Amsterdam care face parte din arhitectura expresionistă internațională, uneori legată de expresionismul german din cărămidă. Clădirile Școlii din Amsterdam se caracterizează prin construcție din cărămidă cu zidărie complicată, cu aspect rotunjit sau organic, masa relativ tradițională și integrarea unei scheme elaborate de elemente de construcție în interior și în exterior: zidărie decorativă, sticlă de artă, fier forjat, turle sau ” ferestre cu scară (cu bare orizontale) și sculptură arhitecturală integrată. Formele literelor care decorează aceste clădiri, sunt create ori din cărămidă atașată în relief, ori prin sculptarea lor în zidărie, din fier forjat și nu în ultimul rând în vitraliile geamurilor. Totul funcționează în armonie, literele, cu scop decorativ sau informațional și clădirile. Nu de puține ori m-am pierdut pe străzile Amsterdamului special pentru a descoperi clădiri speciale și implicit litere speciale. 

Mulțumim pentru răspunsurile detaliate!
Personal, am multe de procesat și de integrat din ce ai împărtășit cu noi, mă simt foarte inspirată de parcursul tău și de felul în care vezi lumea!