INSTITUTUL CULTURAL MAGHIAR LISZT GRAFICĂ MAGHIARĂ – Academia de Artă din Ungaria
Un proiect al Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, în colaborare cu Graphic Front
Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București propune o selecție de artiști graficieni membri ai Academiei de Artă din Ungaria.
Academia de Artă din Ungaria (Magyar Művészeti Akadémia / MMA) este o organizație publică care are menirea ca prin analiza teoretică, susținerea, educația și prezentarea, atât pe teritoriul Ungariei, cât și în străinătate, a artei contemporane maghiare (literatură, muzică, pictură, sculptură, artă decorativă, fotografie, grafică, arhitectură, film, fotografie, artă populară) să protejeze și promoveze valorile culturale maghiare, respectul pentru tradițiile vieții artistice maghiare și să faciliteze crearea a noi opere artistice în toate domeniile.
Selecția propusă de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București pentru Bucharest Graphic Days cuprinde lucrări ale artiștilor graficieni maghiari: Árendás József, Bakos István, Baráth Ferenc, Keresztes Dóra, Kulinyi István, Szunyoghy András.


SZUNYOGHY András este un grafician și pictor maghiar. După terminarea studiilor de arte plastice în 1969 a lucrat mai mult în gravuri. Stilul lui este caracterizat de ironie și grotesc, și elementele de completare din lucrările sale sunt inspirate din commedia dell’arte. În anii ’80 lucrările sale grafice se întorc de la grotesc spre absurd și lucrările sale conțin multe elemente teatrale, dar sunt inspirate și din peisajul câmpiei maghiare. În lucrările sale este preocupat și de anatomia artistică, nu doar umană ci și a animalelor și i-au apărut numeroase volume în aceste teme, chiar traduse în limbi străine cum ar fi engleză, germană, chineză sau japoneză.
Este distins cu Crucea de merit de argint al Ungariei (2005), Ordinul de merit maghiar în rang de cavaler (2008) și Ordinul cultural al Ungariei în rang de cavaler (2022).


BARÁTH Ferenc este un grafician maghiar din Voivodina, Serbia. El a terminat pictură la Akademia de Arte Plastice din Belgrad. După terminarea studiilor s-a stabilit la Novi Sad și în 1992 s-a mutat în Ungaria. Ca artist grafician și designer de afișe culturale participă frecvent la bienale de specialitate și a avut numeroase expoziții personale. Este membru al Societății Maghiare de Afișe și pentru activitatea sa a fost distins cu Marele Premiu al Bienalei Maghiare de Grafică, cu Premiul Munkácsy și Premiul pentru cultură al Societății de Reclame din Ungaria.


KERESZTES Dóra a terminat la secția de tipografie la Facultatea de Arte Decorative din Ungaria în 1977. Pe lângă activitatea de grafician ea a ilustrat un mare număr de cărți, timbre și afișe culturale. A făcut scenografia la diferite spectacole de teatru și a desenat și filme de animație. În lucrările sale se regăsesc elementele folclorului maghiar într-o conotație grotescă.


ÁRENDÁS József este un grafician maghiar distins cu premiul Munkácsy Mihály și este membru al Academiei Maghiare de Artă. Activitatea lui de grafician cuprinde afișe, logo-uri, publicații și cărți. El a terminat Facultatea de Arte Decorative din Budapesta în 1972. După 1981 a făcut mai mult grafică de afișe de filme și teatru. Între 1987-1992 a fost profesor la secția de masterat la Facultatea de Arte Decorative. În 2005 a fost printre membrii fondatori ai Societății Maghiare de Afișe, și timp de 10 ani a fost vicepreședintele societății, iar în 2009 a fost printre membrii fondatori ai festivalului de afișe culturale PosterFest din Budapesta.


BAKOS István este un pictor, fotograf de reclame și artist grafician distins cu premiul Ferenczy Noémi, al cărui afișe culturale au obținut de patru ori premiul pentru cel mai bun afiș al anului în Ungaria. A terminat Facultatea de Arte Decorative din Budapesta în 1968. El lucrează în toate genurile ale graficii aplicate. Tot el a făcut în 1964 grafica primului album beat din Ungaria, intitulat International beat. Limbajul unic al designului său este caracterizat de un vizual pitoresc. În 1975 interesul său s-a îndreptat către designul afișului comercial, iar după spusele sale „un afiș bun este ca un fulger, nu se poate să nu fie văzut, trebuie să bată la ochi. Un afiș bun poate să fie și ca o palmă, în bunul sens al cuvântului.” Lucrările sale sunt prezente în colecțiile mai multor muzee, printre care și Biblioteca Națională Széchényi, Galeria Națională a Ungariei sau Muzeul Munkácsy Mihály din Békéscsaba.


KULINYI István este artist emerit, grafician distins cu premiul Munkácsy. Născut la Innsbruck, el a terminat Facultatea de Arte Decorative în 1973 la secția grafică. El este un artist multilateral, al cărui lucrări sunt caracterizate de experimente. Nu este interesat de latura financiară a artei sale, ci mai degrabă de libertatea interioară a artistului, prin care își exprimă critica asupra lumii în care trăiește. Activitatea sa cuprinde pictură, design, grafică, instalații de scenografie și obiecte. Expune foarte rar. Prima sa expoziție a fost în 1979, când a expus desene în creion, desene grotesce care au avut o puternică tentă de critică socială, în urma căruia Galeria Csók, unde a avut loc expoziția, a fost închisă pentru o vreme. În schimb desenele și picturile sale despre omul străin în societatea de consum au fost foarte apreciate la Viena. În 1985 organizează comunitatea creativă Artplay cu care dezvoltă comunități de creație artistică, dar și obiecte și pe care le-a prezentat în târguri de specialitate din Statele Unite. O foarte mare parte importantă a activității sale creative o constituie faptul că a recunoscut foarte repede schimbările, dar și lipsurile artistice din Ungaria și prin activitățile sale a facilitat recunoașterea artiștilor maghiari, atât în Ungaria, cât și în străinătate.