INSTITUTUL CULTURAL MAGHIAR LISZT GRAFICĂ MAGHIARĂ – Academia de Artă din Ungaria

Un proiect al Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, în colaborare cu Graphic Front – Vernisaj/ deschidere Miercuri 25 Oct. ora 19.00

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București propune o selecție de artiști graficieni membri ai Academiei de Artă din Ungaria.

Academia de Artă din Ungaria (Magyar Művészeti Akadémia / MMA) este o organizație publică care are menirea ca prin analiza teoretică, susținerea, educația și prezentarea, atât pe teritoriul Ungariei, cât și în străinătate, a artei contemporane maghiare (literatură, muzică, pictură, sculptură, artă decorativă, fotografie, grafică, arhitectură, film, fotografie, artă populară) să protejeze și promoveze valorile culturale maghiare, respectul pentru tradițiile vieții artistice maghiare și să faciliteze crearea a noi opere artistice în toate domeniile.

Selecția propusă de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București pentru Bucharest Graphic Days cuprinde lucrări ale artiștilor graficieni maghiari: Árendás József, Bakos István, Baráth Ferenc, Keresztes Dóra, Kulinyi István, Szunyoghy András.

SÁRA Ernő – designer grafic,1947, Budapesta

„Designul este o funcție elementară a naturii omenești. Siguranța și succesul designului se întemeiază pe recunoașterea clară a obiectivelor, precum și cunoașterea mijloacelor necesare realizării lor. Designul de succes este de fapt o filozofie practică a vieții, siguranța, unitatea, armonia și echilibrul exprimate vizual. Eu prefer să-l numesc ORDINE, căci în realitate este și o ordine organică, o ordine care se zămislește în sinea lucrurilor și nu se creează cu forța.”

Sára Ernő a obținut diplomă de grafician la Academia Maghiară de Design. O stație importantă în dezvoltarea sa profesională îl constituie Art Institut Orell Füsli din Elveția, iar în Ungaria Comunitatea de Creație Derkovits. În centrul preocupării sale stă designul de embleme și sigle caracterizat prin simplitate, esențialitate și contrastul alb-negru, apariția lor vizuală fiind adesea element important de marketing. 

FELSMANN Tamás – designer grafic 1956, Budapesta. Face parte din acea „generație de aur” care după schimbarea regimului și-a putut satisface în sfârșit nevoia nemărginită de calitate. Se numără printre primii artiști care au avut revelația posibilităților oferite de aplicarea tehnicii de calcul în artă, fructificând această idee în foarte multe domenii. În perioada de început a carierei sale s-a ocupat în special de proiectarea de elemente vizuale și amenajări pentru expozițiile care prezentau Ungaria în străinătate (Discover Hungary-New York, World Trade Center, USA, Pavilionul Maghiar de la Expoziția Mondială din Brisbane, Australia, Zilele Maghiare din Tunis, Tunisia etc.). Ulterior a fondat Studioul de Grafică Felsmann unde, împreună cu graficianul Tepes Ferenc lucrează pentru mari firme din Ungaria și din străinătate (K&H Bank, Medicor, Medimpex, Sanofi-Synthelabo, Phylaxia, Richter Gedeon RT, Mol, Pfizer etc.), realizând pentru ei afișe, sigle, calendare, elemente de imagine, ilustrații de profil, ambalaje, design vizual pentru expoziții.

KERESZTES Dóra a terminat la secția de tipografie la Facultatea de Arte Decorative din Ungaria în 1977. Pe lângă activitatea de grafician ea a ilustrat un mare număr de cărți, timbre și afișe culturale. A făcut scenografia la diferite spectacole de teatru și a desenat și filme de animație. În lucrările sale se regăsesc elementele folclorului maghiar într-o conotație grotescă.

BARÁTH Ferenc este un grafician maghiar din Voivodina, Serbia. El a terminat pictură la Akademia de Arte Plastice din Belgrad. După terminarea studiilor s-a stabilit la Novi Sad și în 1992 s-a mutat în Ungaria. Ca artist grafician și designer de afișe culturale participă frecvent la bienale de specialitate și a avut numeroase expoziții personale. Este membru al Societății Maghiare de Afișe și pentru activitatea sa a fost distins cu Marele Premiu al Bienalei Maghiare de Grafică, cu Premiul Munkácsy și Premiul pentru cultură al Societății de Reclame din Ungaria.

ÁRENDÁS József este un grafician maghiar distins cu premiul Munkácsy Mihály și este membru al Academiei Maghiare de Artă. Activitatea lui de grafician cuprinde afișe, logo-uri, publicații și cărți. El a terminat Facultatea de Arte Decorative din Budapesta în 1972. După 1981 a făcut mai mult grafică de afișe de filme și teatru. Între 1987-1992 a fost profesor la secția de masterat la Facultatea de Arte Decorative. În 2005 a fost printre membrii fondatori ai Societății Maghiare de Afișe, și timp de 10 ani a fost vicepreședintele societății, iar în 2009 a fost printre membrii fondatori ai festivalului de afișe culturale PosterFest din Budapesta.

BAKOS István este un pictor, fotograf de reclame și artist grafician distins cu premiul Ferenczy Noémi, al cărui afișe culturale au obținut de patru ori premiul pentru cel mai bun afiș al anului în Ungaria. A terminat Facultatea de Arte Decorative din Budapesta în 1968. El lucrează în toate genurile ale graficii aplicate. Tot el a făcut în 1964 grafica primului album beat din Ungaria, intitulat International beat. Limbajul unic al designului său este caracterizat de un vizual pitoresc. 

KULINYI István este artist emerit, grafician distins cu premiul Munkácsy. Născut la Innsbruck, el a terminat Facultatea de Arte Decorative în 1973 la secția grafică. El este un artist multilateral, al cărui lucrări sunt caracterizate de experimente. Nu este interesat de latura financiară a artei sale, ci mai degrabă de libertatea interioară a artistului, prin care își exprimă critica asupra lumii în care trăiește. Activitatea sa cuprinde pictură, design, grafică, instalații de scenografie și obiecte. Expune foarte rar. Prima sa expoziție a fost în 1979, când a expus desene în creion, desene grotesce care au avut o puternică tentă de critică socială, în urma căruia Galeria Csók, unde a avut loc expoziția, a fost închisă pentru o vreme. În schimb desenele și picturile sale despre omul străin în societatea de consum au fost foarte apreciate la Viena. 

OROSZ István – grafician, regizor de film/ 1945, Innsbruck. A absolvit în 1975 Academia Maghiară de Design, secția grafică. Începând cu a doua jumătate a anilor șaptezeci lucrează ca scenograf, iar în 1977 debutează în domeniul filmelor de animație, dezvoltând o carieră de succes care durează până astăzi. Cea mai mare parte a filmelor sale le-a realizat ca regizor al Studioului Pannónia Filmstúdió. În domeniul afișelor culturale a devenit o „personalitate de vârf” datorită  vocii sale personale, speciale. Cel mai important gen din activitatea sa îl constituie o revistă proprie de grafică. Participă și este premiat la bienale, expoziții, festivaluri de film internaționale. 

Vernisaj/ deschidere Miercuri 25 ora 19.00, Facebook event aici

Centrul Cultural Maghiar Liszt, București, Gina Patrichi 8

fii la curent cu noutățile despre eveniment

Abonează-te la newsletter