1-15 Octombrie

Personaj de poveste – Expoziție de ilustrații

Idee/ Ana Niculescu

Curator/ Ciprian N. Isac

Cărturești, în colaborare cu Atelierul de grafică, propune o expoziție dedicată deopotrivă ilustratorilor români și editorilor. Prea puțin promovat, acest tandem ilustrator-editor este de cele mai multe ori lăsat în urmă și umbrit de alte lucrări, poate mai comerciale și mai spectaculoase, achiziționate din afara țării.

Cărțile/ desenele despre care vorbim fac parte din cultura noastră artistică, plastică de serie, adresată maselor. Ele reanimează, după foarte mulți ani, un fenomen artistic al performanțelor în materie de carte ilustrată, premiată la mari târguri de carte din lume, pornit în anii 60′, estompat din diverse motive conjuncturale, politice, în jur de două zeci de ani, de la începutul anilor 80 până după spre 2000.

Cărțile cu ilustrații originale de artiști români înseamnă un efort și un cost considerabile. Probabil de-asta a luat atât de mult ca ele să fie posibile. De cele mai multe ori este mai greu decât dacă ai achiziționa drepturi de publicare pentru o carte deja existentă. Produsul finit înseamnă gestionarea într-un buget a ilustratorului, autorului textului, designerului grafic paginator, tiparului, distribuției, promovării. De cele mai multe ori calculele sunt total descurajante. Cu toate astea multe edituri au editat cărți admirabile.

Expoziția va prezenta desene dintr-o selecție de cărți ilustrate apărute la edituri din România, personaje de poveste gândite și desenate de ilustratori români.

Printre desenatori îi putem aminti pe Maria Surducan, Vero Neacșu, Zelmira Szabo, Adelina Butnaru, Emi Balint etc. Iar printre edituri: Editura Cartea Copiilor, Frontiera, Arthur, Vellant, Cartier, Univers

Vor fi prezente în expoziție și cărțile din care provin personajele.

Program de vizitare
Zilnic 10:00 – 22:00

Mansarda Cărturești Verona