ARCUB – GABROVENI 20 Octombrie – 10 Noiembrie 2023 Cele mai frumoase cărți din Germania, Elveția și Austria

Eveniment organizat de Graphic Front în parteneriat cu Goethe-Institut Bukarest, Ambasada Elveției în România, Forumul Cultural Austriac și Arcub.

Titlurile laureate la edițiile recente (2023, 2022) ale celor mai importante competiții de book design din cele 3 țări

În jur de 100 de cărți premiate de văzut, răsfoit, pipăit, mirosit, analizat, citit, admirat, discutat, la a doua ediție Bucharest Graphic Days.

Expoziția va fi însoțită de o conferință a designerului Markus Dressen de la Spector Books, Leipzig – editură premiată în repetate rânduri la aceste concursuri – care ne va povesti despre traiectoria de mare succes a proiectului Spector și ne va spune de ce mai este atât cool să faci cărți tipărite!

Despre celebrele concursuri
DE Stiftung Buchkunst (Fundația Arta Cărții), instituția care organizează de peste 50 de ani concursul Cele mai frumoase cărți germane – vechi de aproape 100 de ani și centrat pe cartea de uz general, accesibilă unui public larg – își propune să promoveze excelența în construcția de carte prin intermediul a trei competiții: „Cele mai frumoase cărți germane”, „Premiul pentru încurajarea tinerilor book designeri” și „Best Book Design from all over the World”. Rezultatele acestor concursuri trasează jaloanele tendințelor viitoare în designul de carte, având rolul de a încuraja și susține produsele care dau dovadă de concepție grafică și execuție excepționale. 

Pentru concursul german, cărțile de înscriu la 5 categorii: Literatură; Cărți de știință/ Cărți de specialitate/ Manuale școlare; Ghiduri, non ficțiune; Cărți de artă/ fotografie/ cataloage de expoziții și Cărți pentru copii și tineret. Volumele sunt trecute printr-un dublu proces de selecție iar pentru fiecare categorie se desemnează 5 căștigători.
Cele 25 de volume premiate în acest an (deci publicate în 2022) s-au ales din 603 titluri înscrise. 
Ca de fiecare dată, în mod automat ele sunt nominalizate la marele premiu: Preis de Stiftung Buchkunst (Premiul Fundației Arta Cărții) –  și în urma unei a treia etape de jurizare va fi aleasă o singură carte care va primi această distincție dotată cu 10.000 Euro.
www.stiftung-buchkunst.de

CH Concursul Cele mai frumoase cărți elvețiene datează din 1943, organizat fiind de Asociația librarilor și editorilor elvețieni, și a fost preluat începând cu 1998 de Oficiul Federal pentru Cultură.

Juriul apreciază titlurile înscrise în funcție de concepție, realizarea grafică și tipografie (literă+prelucrare text) și pune un accent special pe inovație și originalitate. Alte criterii sunt calitatea tiparului, a copertei și legăturii ca și calitatea materialelor. Sunt alese 20 cărți dintr-o medie de aproximativ 400 volume înscrise anual.
Distincțiile sunt onorifice, nu există premii în bani (cu excepția premiului Jan-Tschichold) și nu există o ierarhie. 
În paralel cu concursul „Cele mai frumoase cărți elvețiene“, Oficiul Federal pentru Cultură acordă – începând din 1997 – Premiul Jan-Tschichold în valoare de 25.000 CHF. Acesta este oferit unei personalități / grupări, echipe / instituții pentru realizări excepționale în domeniul designului de carte.

AU La concursul Cele mai frumoase cărți austriece juriul analizează atât calitatea producției cât și conceptul și designul cărților – dorind să aducă în atenția publicului și să confere recunoaștere acestor importante aspecte în producția de carte. Prin procesul de jurizare se stabilesc 15 titluri câștigătoare. 
La ediția actuală au fost înscrise 152 volume la cele 6 categorii aflate în concurs: Literatură: beletristică și poezie / Non-fiction: ghiduri, albume regionale și istorice / Cărți pentru copii și tineret, romane grafice / Albume de artă contemporană, fotografie, arhitectură, cataloage / Cărți educative, manuale, publicații științifice / Ediții speciale (cu ISBN) și / sau cărți care nu se comercializează.
Participarea la concurs este condiționată de o taxă.
Distincțiile sunt onorifice, dar se acordă și 3 premii în bani a câte 3000 Euro pentru câte un volum câștigător din 3 categorii diferite. Fondurile pentru aceste premii sunt asigurate de ministerul de resort. 

Best Book Design from all over the World

Titlurile premiate la competiții naționale pot participa la concursul „Best Book Design from all over the World“, organizat de Stiftung Buchkunst. 

În felul acesta, fundația germană conectează concursurile de carte print-o platformă internațională, oferind cadrul pentru comparație și analiză a nivelului de performanță tehnică și artistică în designul de carte, dincolo de granițe și diferențe culturale. Acest concurs e gândit ca un stimulent și pune un accent deosebit pe schimbul de experiență.
Un juriu independent format din experți internaționali selectează din sute de cărți înscrise din peste 30 de țări. Distincțiile oferite sunt 5 mențiuni, 5 medalii de bronz, 2 medalii de argint, 1 medalie de aur și premiul cel mai mare: Goldene Letter – toate onorifice. Această competiție a pornit la Leipzig în anul 1963.
Participarea presupune câștigarea unei distincții la un concurs național de grafică de carte.
Aici se poate asculta un podcast în limba engleză despre acest concurs.

Mulțumiri doamnelor Carolin Blöink și Liliana Ciurea și domnilor Dr. Joachim Umlauf, Alexander Lippmann, Andrei Popov.

=======
Orele de vizitare:
marți > duminică orele 12.00 – 20.00
luni inchis

© Stiftung Buchkunst, Photos: Franziska Herbert

Arcub – Gabroveni. Str. Lipscani 84-90. Marți > duminică orele 12.00 – 20.00 luni inchis

fii la curent cu noutățile despre eveniment

Abonează-te la newsletter