Sâmbătă 21 Octombrie 2023, Institutul Cervantes – Bulevardul Regina Elisabeta 38

CARTE, TYPE, ILUSTRAȚIE

18.00 – 19.00

František Štorm – grafician, creator de fonturi, pictor, muzician

Lucrează constant pe type-grafie, design grafic, ilustrație, pictură, scris, grafică liberă și muzică. A scris Eseuri despre tipografie (clasat în competiția Cele mai frumoase cărți cehe 2008 și nominalizat la Magnesia Litera), Stavitelé (2020), Namaste (2021). A participat la proiectele muzicale Mortal Cabinet, Master’s Hammer (7 lansări de albume, turneu mondial 2018) și Airbrusher (3 albume de studio până acum). A creat și publicat peste 100 de fonturi originale în turnătoria Stormtype. 

În conferința pe care o va susține va vorbi despre problemele ce pot apărea în cazul ilustrației cărții tipărite atunci când autorul este ilustrator și type designer în același timp

19.15 – 20.15

Piotr Socha – grafician, ilustrator, bucătar amator.​

A colaborat mulți ani ca ilustrator pentru revistele Gazeta Wyborcza, Duży Format, Wysokie Obcasy, Polityka, Newsweek, Przekrój, Playboy, Harvard Business Review, Machina și multe altele. 

Din 2013 colaboreaza ca ilustrator pentru Editura Dwie Siostry, pentru care a realizat trei cărți pentru copii – Albinele (pl. Pszczoły), publicată în 2015 și tradusă în 32 de limbi, Arborii (pl. Drzewa), publicată în 2018 și tradusă în 28 de limbi. Textul ambelor cărți a fost scris de dr. Wojciech Grajkowski. Cartea Albinele a obținut multe premii în Polonia și în străinătate. 

Cea mai recentă carte a sa, Brud. Cuchnąca historia higieny (ro. Murdăria. Istoria mirositoare a igienei), publicată în 2021 și tradusă în 12 limbi, a fost realizată împreună cu Monika Utnik-Strugała, totodată autoarea textului. Volumul a obținut câteva premii în Polonia, printre altele „Cartea Anului 2021”. Este nominalizată la premiul „Cartea Anului” în Austria. Unul dintre cele mai mari cotidiene nemțești, Süddeutsche Zeitung, a declarat-o una dintre cele mai bune cărți de non-ficțiune pentru copii ale anului 2022.

Partener de discuție

Institutul Cervantes – B-dul Regina Elisabeta 38