ArtHub București – Str. General Constantin Budișteanu nr. 10/ 1-15 octombrie

BOSNIAN WAR POSTERS

Selecționer Levente Benedek

Expunerea Bucharest Graphic Days cuprinde o selecție de în jur de 50 de afișe publicate in cartea Bosnian War Posters, publicată anul trecut.

Printre altele autorul cărții, Daoud Sarhandi, ne spune: Colectarea posterelor nu a fost ușoară, ne-a luat, mie și asistentei mele de cercetare, Alina Wolfe Murray, un an, între sfârșitul anului 1997 şi sfârşitul anului 1998. Cercetarea a presupus nenumărate călătorii prin țara sfâșiată de război. Artiștii au lucrat adesea singuri și mulți au emigrat în timpul războiului, luând lucrările cu ei. Am reușit să-i găsim doar pe o parte dintre ei. Foarte puţine tipografii păstrau copii ale afişelor pe care le-au tipărit. Unele însă ne-au indicat încotro să mergem. Posterele au fost tipărite în general în tiraj limitat din cauza lipsei de materiale, lucru care ne-a făcut munca și mai grea.
(…)
Designerii de afișe au venit din toate sectoarele comunităţii artistice şi uneori din exterior: designeri care au lucrat în domeniul artistic și designeri amatori care au văzut desgn-ul ca o mpdalitate de a se exprima sau de a-și servi cauza. În situații extreme, afișele erau pictat manual. În mare parte, însă, ele au fost imprimate prin litografie sau serigrafie — acestea din urmă fiind mai frecvente – plăcile litografice fiind insuficiente iar electricitatea necesară preselor de imprimat, uneori absentă. Serigrafiile au avut și avantajul de a fi reutilizabile — imaginile imprimate puteau fi spălate, sitele puteau fi refolosite pentru alte lucrări. Din acest motiv sitele originale după care au fost făcute afișele au fost imposibil de găsit.
(…)
Chiar după încheierea războiului, afișele au jucat un rol vital în diseminarea informațiilor în Bosnia, în special cu privire la probleme atât de importante precum refugiații, libertatea de mișcare, mine terestre, reconstrucție, politică.

Expoziție realizată prin bunăvoința
EDITOR: DAOUD SARHANDI
COPY EDITOR: RUPERT WOLFE MURRAY
––––––

Perioada: 1-6 Octombrie
duminică 12.00-12.00
luni 12.00-19.00
Marți 12.00-16.00
Miercuri 12.00-20.00
Joi 12.00-20.00

Locul expunerii: ArtHub București – Str. General Constantin Budișteanu nr. 10